Жилищна сграда – къща за гости „Vanina“

СИТУАЦИОННО РЕШЕНИЕ

Проектът е разработен и съгласуван в техническа фаза с всички необходими специалности и са взети под внимание изходните данни за захранване на обекта с ток и вода.
Сградата е ситуирана съгласно петното определено от визата за проектиране, съответно на 5,00м. от улична регулацинна линия, минимални отстояния – 3,00м до странична регулация и на почече от 5,00м дъно парцел. Терена няма характерна денивелация и е равнинен.
Сградата е на един етаж, свободно стояща в имота, на разстояния по-големи от изискуемите.
Главният подход към имота, както пеша, така и с кола е от улицата, на югоизток. Подходът за паркиране е от юг, докато входа към къщата е от изток.

ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ

Теренът, отреден за проектиране е в урбанизирана територия. Проектът за едноетажната жилищна сграда е предвиден с предназнаение за къща за гости със сезонно до 4 месеца ползване. Затова сградата е проектирана, така че изцяло да се отвори към благоприятните посоки, заради доброто ослънчаване. Сградата е изтеглена максимално на запад, при което е получен голям източен двор подходящ за релакс и отдих.
На ниво, кота ±0,00 се разполага обслужващо-жилищната функция с вход от изток. От него се открива просторна дневна зона с кът за готвене (кухненски бокс и мокро помещение), хранене и релакс. От дневната има директна връзка с три спални със самостоятелни бани, както и с голяма веранда преливаща към зелената околната среда.
Предвидено е и място за бъдещо барбекю, подходащо за събиране през топлите месеци на годината.
Застроена площ приземен етаж – 144,50 м2
РЗП /ОБЩА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ/ – 144,50 м2

КОНСТРУКТИВНО РЕШЕНИЕ

Конструкцията на сградата е монолитна, със стоманобетони колони, плочи, греди и пояси. Преградните стени ще бъдат изградени от тухла с дебелини 12см., а външните стени 25см. За всички външни стени и колони, за челата на плочите и всички издатини на отопляеми помещения е предвидена топлоизолация, независимо че сградата ще бъде със сезонно ползване. Над основния етаж е конструиран дървен покрив с 33,0 % наклон. Покривът е четирискатен с дървена конструкция. Покритието е от керемиди.

АРХИТЕКТУРЕН ОБРАЗ

Архитектурният образ е съобразен с мащаба на жилищна сграда, функцията, предназначението, както и средата, в която се намира. Външният образ на сградата е търсен в духа на съвременната, модерна архитектура, съчетаващ традиционни и класически техники и визия. Използвани са характерни дървени капаци, материали със различна структура, цветове на мазилка, за да се постигне максимален ефект, търсен за визията на сградата.
Използваните материали са следните: пастообразна мазилка по каталог, предвидено е част от фасадата да е с видим бетон, дограма е PVC със стъклопакет, а покрива е с керамични керемиди. В интериора се прилагат латекс и фаянс – за стени; латекс и окачен таван – за тавани; гранитогрес, теракота и ламиниран паркет – за подовете.