Ролята на природата в дома

Много пъти сме си задавали въпросът: как да направим оцеляването в града поносимо?

Милиони години наред човекът е живял и осъществил своята еволюция в пряка връзка с природата, но в последните няколко десетилетия дялът на градското население се увеличава многократно и човекът почва да живее в гора от бетон. Това не се отразява добре на психическото му здраве и той търси връзка с природата. Това което е осигурено за хората в големите градове са парковете, а това, което човек може да направи за себе си е да въведе природата в своя дом и работна среда.

Точно такава е и тенденцията в съвременната архитектура и интериорен дизайн – природата да се допуска все повече в сградите и затворените пространства под формата на повече слънчева светлина,  естествени материали, растения и вода.

Големите прозорци и правилното изложение на помещенията – съответното помещение да се ослънчава възможно най-много в частта от деня, в който се експлоатира, допринася за приемането на достатъчно количество слънчева светлина от хората, които го обитават. Естествените и местни материали са все по-често използвани в по-необработен вид, както във фасадното оформление на сградите така и в интериора.

Разбира се, че най-голяма роля за усещане на природа играят саксийните растения и най-новата тенденция – стените от мъхове.  Те са лесни за поддръжка и също регулират влагата в помещението.  От друга страна зелените растения както добавят стил и уют към вътрешните пространства така и ги правят да изглеждат по-завършени.

Водата е най-същественият и най-срещаният елемент в природата, но за съжаление много рядко участва в градската среда, дворовете ни, интериора и като цяло в архитектурата. Проведени са проучвания относно това, че времето прекарано до обем от вода повишава многократно настроението на хората. От друга страна използването на течаща вода допринася допълнително за спокойствието на хората, заради честотата на звука и се явява като добър шумоизолатор. Също може да се използва за мултиплициране на светлината чрез отражение като ефект в интериора.

Разбира се, че поддръжката на гореспоменатите елементи е от решаващо значение за цялостният им вид, но не бива това да отказва потребителите да го прилагат в пространствата, в които прекарват голяма част от времето си, защото това би повлияло положително на тяхното психическо и по косвен начин на физическото им здраве.  Заради това определено си струва, да се избират жилища и офиси с големи прозорци и добро изложение, да се приложат настилки и облицовки, както и мебели от естествени материали, да се добавят любимите зелени растения и по-възможност, но по-трудно за постигане – водният ефект в интериора.

По този начин потребителите биха могли да превърнат пространствата, в които прекарват голяма част от времето си, в по-приятни и да направят оцеляването в града поносимо.

Също е възможно да се потърси помощ от специалисти – архитекти за оформяне на пространствата и превръщането им в по-комфортни и приятни за обитаване. Екипът на ОтонАрхитектс ще ви съдейства с професионално мнение, свържете се с нас като си запазите час за среща.