Интервю на Атанаска Маркова за Аctualno.com

Архитект В. Отонов:   Асеновград е в архитектурен творчески застой   /31.05.2017/

В Асеновград липсва съвременният, модерен прочит на архитектурата, пречупен през погледа на млади, но вече доказали се архитекти. Такова мнение изрази пред Actualno.com архитект Веселин Отонов. Срещнахме се по повод организирания от него трети безплатен семинар в Асенoвград на тема „Нов дом“. Веселин Отонов е млад предприемач и прави първи стъпки в сферата на архитектурното изкуство. Той запозна асеновградчани с няколко основни правила, които е добре да се спазват при избор на нов дом. А именно: мястото, на което се намира жилището; разположението на помещенията в него; видът на строителството; методът, по който се образува цената на обекта. Участниците в дискусията научиха и интересни факти за лукса при различните типове жилищно застрояване. Пред екипа ни архитект Веселин Отонов сподели и професионалната си гледна точка за развитието на архитектурата в Асенoвград.

– Каква е идеята на семинара „Нов дом“ в Асеновград?

– Важно е хората да се запознаят с това, на какво да обръщат внимание, когато търсят да закупят жилище. Идеята е да установят до каква степен луксът е за предпочитане или не. Дали е по-добре да вземат луксозно жилище, но по-малко по площ. Или да си купят по-евтин апартамент в нов блок, но изглеждащ като панелен на пръв поглед, или да заложат на нещо по-разчупено. Идеята е асеновградчани да вземат правилното решение, когато планират да си купят жилище на по-ниска ценова стойност, но с не толкова качествено изпълнение. Например, един четиристаен апартамент може да се предлага на изгодна цена, но в случая се прави компромис с качеството на изработка на обекта.

– Какво липсва, като строителство в Асеновград, според Вас?

 – Асеновград е модерен и развиващ се град. Що се отнася до строителството, аз лично отбелязвам липсата на съвременния, модерен прочит на архитектурата, пречупен през погледа на младите, но в същото време вече доказали се архитекти. От друга страна, строителните фирми трябва да бъдат значително по-взискателни към избрания архитект. Да очакват емблематична сграда с интересни обеми, форми и материали. Липсата на идеи и на желание за себедоказване е основна причина за творческия застой, на който сме свидетели през последните години.

– От какъв тип строителство има нужда или кое е най-подходящо за Асеновград?

 – Мисля, че Асеновград през последните години става все по-привлекателен и притегателен център за живеене и инвестиране. Затова е подходящо да има нови жилищни сгради със средно застрояване. С височина до 15 метра. Добре е да се обсъди възможността и за изграждането на затворени комплекси в покрайнините на града и на местата, подходящи за целта, съобразно ОУП /общия устройствен план/ на Асеновград.

– По какъв начин с малко средства асеновградчани могат да почувстват лукса в своя дом?

– Колкото и банално да звучи, няма лукс без вложени средства. Въпреки това, един много разпространен вариант е търсенето на реплики на луксозните материали, мебели и аксесоари. Pазбира се, хората трябва да са наясно с риска, който се поема, относно качеството и издръжливостта. Що се отнася до интериора или екстериора, може да се постигне такъв ефект със създаване на силен акцент. Самият той, като притегателен център на възприятието, трябва да бъде третиран и изпълнен луксозно. Така се създава обща представа за луксозно изпълнение, защото окото не би се спряло на елементите, бледнеещи около акцента.

– Асенoвград не е много голям, но в същото време не е и малък град. Къде могат да бъдат разположени цели луксозни сгради, като тези от София, представени от Вас по време на семинара „Нов дом“?

– Важно е да се обърне внимание на пространствата, които са заети в Асенoвград. Каква част има нужда да бъде застроена. Дали всички квартали, за които се твърди, че са удобни, като локация, е нужно да бъдат презастроени. Или е по-удачно да се търсят алтернативни места, като например – в близост около града. Това, че определена сграда се намира на главен булевард, не означава, че е достатъчно добре разположена. А дали луксозното строителство е приложимо в Асеновград? Да, всичко е приложимо. Разбира се, когато говорим за лукса при строителството, не бихме могли да сравним София и Асеновград, от финансова гледна точка и възможност на хората, които живеят в двете населени места.

– И все пак, чисто практически, в Асенoвград могат ли да се изградят такива проекти, които ни представихте, като пример от София?

  – Да, имат място, но балансирано. При изграждането им трябва да се търси някакъв вид баланс. Ето това е един апел хората да търсят качество, за да им бъде предложено такова. Ако те търсят каквото и да е, няма как някой да дойде и да им каже – това не е ОК, вземете другото.

Интервю на Атанаска Маркова за Аctualno.com   Прочети още:   www.actualno.com  или

https://www.actualno.com/interview/arhitekt-v-otonov-asenovgrad-e-v-arhitekturen-tvorcheski-zastoj-news_614270.html